Kortrijk
Regen
4° - 9°
Antwerpen
Regen
5° - 9°
Blog
Blog
03 maart 2023  | Dirk Van Heuven

Zaak Olivier Vandecasteele: Grondwettelijk Hof verwerpt het vernietigingsberoep!

Het r. 163/2022 van 8 december 2022 veroorzaakte heel wat maatschappelijke commotie.

Het Grondwettelijk Hof verandert haar standpunt in het nr. 36/2023 van 3 maart 2021.

Het heet o.m.:

'Het komt de bevoegde rechter toe na te gaan of het besluit dat de overbrenging toestaat van in België gevonniste en opgesloten personen naar de vreemde Staat waarvan die persoon onderdaan is, in overeenstemming is met de wet. Hij dient daarbij het beginsel van de scheiding der machten te eerbiedigen en zich derhalve te beperken tot een controle van de wettigheid. Die wettigheidscontrole betreft niet de wet tot instemming met het verdrag en valt derhalve buiten de toetsingsbevoegdheid van het Hof'.

En:

'De overbrengingen tussen Staten van veroordeelde personen, zoals geregeld in België bij de wet van 23 mei 1990, hebben niet tot doel, noch tot gevolg de aard of de duur van de door de hoven en de rechtbanken uitgesproken straffen te wijzigen. Zij hebben evenmin tot gevolg de vaststellingen van de vonnisgerechten ten aanzien van de vastgestelde strafbare feiten te wijzigen, of de schuld van de daders van die feiten zoals die is vastgesteld door de beslissingen tot veroordeling ter discussie te stellen. De tenuitvoerlegging van een beslissing tot overbrenging doet bijgevolg geen afbreuk aan het gezag van gewijsde van het vonnis of het arrest tot veroordeling'.

Het Hof preciseert daarbij evenwel dat, in geval van de overbrenging van een veroordeelde, de Regering een concrete afweging moet maken van de beschermingsplicht ten aanzien van het recht op leven en het recht op menselijke waardigheid. Die afweging moet kunnen worden onderworpen aan het toezicht van de rechtbank van eerste aanleg. Daarom dient de Regering, wanneer zij een beslissing tot overbrenging neemt, de slachtoffers van handelingen van de betrokken veroordeelde daarover in te lichten zodat zij die beslissing ook daadwerkelijk door de rechtbank van eerste aanleg op haar wettigheid kunnen laten toetsen.

En zo wordt de hete aardappel doorgeschoven!

Deel dit artikel