16/03/2020

#coronavirus (12). Wat zijn een avondklok en een samenscholingsverbod?

In de media lezen we dat Antwerps burgemeester Bart De Wever pleit voor de invoering van een avondklok en samenscholingsverbod. Maar wat houdt dit precies in?

Beide termen komen we immers eerder tegen in het strafrechtelijk contentieux, dan in het administratiefrechtelijk contentieux.

Een avondklok impliceert dat er vanaf bijvoorbeeld 21 uur ’s avonds tot 6 uur ’s morgens een verbod geldt voor alle (niet-essentiële) verplaatsingen.

Een samenscholingsverbod impliceert dat er een verbod geldt – dit kan zowel ’s nachts als overdag – om samen te komen in groepen van meer dan bijvoorbeeld 10 personen.

Dergelijke maatregel zou - in navolging van de eerdere maatregelen in het MB van 13 maart 2020 - op het federaal niveau kunnen genomen worden door de minister van binnenlandse zaken, maar het is niet ondenkbaar dat burgemeesters middels burgemeestersbesluit (dat de vorm aanneemt van een politieverordening)  tot dergelijke maatregelen beslissen.

Eén van de laatste keren dat een samenscholingsverbod werd opgelegd bij burgemeestersbesluit was in het kader van de Pokémon-gekte. Dan besloot burgemeester Jacqueline Galant, burgemeester van Jurbeke, een samenscholingsverbod op het grondgebied van haar gemeente in te voeren van 22u ’s avonds tot 6u ’s morgens. Groepen van meer dan 10 personen mochten zich na 22u niet meer op straat begeven.

Stel hier je vraag bij dit blogbericht


Dirk Van Heuven Leandra Decuyper Corona
Meer tags?