Kortrijk
Bewolkt
12° - 21°
Antwerpen
Bewolkt
11° - 21°
Blog
Blog
08 oktober 2024 | Sofie Logie,Jade LeenaertenNiels Lemaire

Juiste referenties onder het juiste selectiecriterium

In het arrest van 2 september 2024, nr. 260.560 herbevestigde de Raad van State dat een aanbestedende overheid gebonden is aan haar eigen opdrachtdocumenten.

Wanneer de selectieleidraad voorschrijft dat de kandidaat bij indiening van zijn aanvraag tot deelneming weliswaar eenzelfde referentie voor meerdere criteria mag aanwenden, maar hij expliciet moet aangeven voor welke criteria hij de referentie in kwestie wenst aan te reiken, dan moet de aanbestedende overheid geen rekening houden met referenties opgegeven m.b.t. andere selectiecriteria. Dit geldt des te meer wanneer de selectieleidraad vermeldt dat er niet méér referenties mogen worden opgegeven per selectiecriterium dan het toegestane aantal.

In deze zaak werden twee referenties gevraagd voor het selectiecriterium ‘werfleider bouw’. Eén van de twee opgegeven referenties voldeed niet aan de selectievoorwaarden. De aanvraag tot deelneming van deze kandidaat werd om deze reden niet geselecteerd.

In het licht van voormelde bepalingen van de selectieleidraad oordeelde de Raad van State dat de kandidaat dan niet vermag te verwachten dat de aanbestedende overheid ook referenties opgegeven met betrekking tot andere selectiecriteria zou onderzoeken op het al dan niet voldaan zijn aan de voorwaarden voor het selectiecriterium ‘werfleider bouw’. Anders oordelen zou de voorschriften van de selectieleidraad uithollen.

Ook artikel 66, § 3 van de Wet Overheidsopdrachten biedt geen soelaas, nu dit artikel enkel aan de inschrijvers de mogelijkheid biedt om documenten aan te vullen of toe te lichten, doch niet om de aanvraag tot deelneming te wijzigen, in die zin dat andere referenties zouden worden opgegeven voor het desbetreffende selectiecriterium ‘werfleider bouw’.

Deel dit artikel