Kortrijk
Bewolkt
12° - 21°
Antwerpen
Bewolkt
11° - 22°
Blog
Blog
03 oktober 2024 | Dirk Van Heuven

Gemeente als verzoeker voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft zich in het arrest nr. RvVb-A-2425-0042 van 19 september 2024 nogmaals uitgesproken over de vraag of en in welke omstandigheden een gemeente als 'betrokken publiek' ontvankelijk vernietigingsberoep kan instellen.

De Raad legt de lat laag:

'De verzoekende partij is een gemeente. Een gemeente behoort tot het 'betrokken publiek' in de zin van artikel 2, eerste lid, 1• Omgevingsvergunningsdecreet als ze een beroep instelt om haar beleid te verdedigen.

De verzoekende partij zet op voldoende concrete wijze uiteen dat de bestreden beslissing in strijd kan komen met haar gemeentelijk beleid. In haar verzoekschrift wijst ze onder meer op de weigeringsbeslissing van het college van burgemeester en schepenen van 19 januari 2023, die steunt op het onaanvaardbaar zijn van het ontbreken van één parkeerplaats op eigen terrein in strijd met de gemeentelijke parkeerverordening. Het college wijst op de gekende mobiliteitsproblemen in de Stationsstraat en de beperkte beschikbaarheid van parkeerplaatsen voor aangelanden. Het belang van de verzoekende partij is daarmee voldoende aangetoond. Of de bestreden beslissing effectief strijdig is met de parkeernorm en het beleid van de verzoekende partij daadwerkelijk wordt doorkruist door de bestreden beslissing, heeft betrekking op de grond van de zaak.

Anders dan de tussenkomende partijen dit zien, is het ook niet vereist dat de verzoekende partij "noemenswaardige schadelijke gevolgen" moet aantonen. Het volstaat dat de verzoekende partij voldoende aannemelijk maakt dat de bestreden beslissing haar beleid kan doorkruisen, wat het geval is.

De exceptie wordt verworpen'.

Referentie: PUB512485

Deel dit artikel