Kortrijk
Bewolkt
12° - 21°
Antwerpen
Bewolkt
11° - 21°
Blog
Blog
03 oktober 2024 | Guillaume Vyncke

De WORG's zijn er (nu echt)!

De WORG's zijn niet nieuw: de VCRO werd immers reeds in 2017 door de Codextrein aangepast, waarbij in artikel 5.6.8, § 1 werd voorzien in de mogelijkheid voor de Vlaamse regering om gebieden waar een conflict bestaat tussen de verdere realisatie van de bestemming en de belangen van het watersysteem aan te duiden als watergevoelig openruimtegebied.

Evenwel was het wachten tot juli 2024 alvorens de aanduiding van deze gebieden ook effectief kon worden gefinaliseerd en in het Belgisch Staatsblad van 4 september 2024 werden maar liefst 139 besluiten van de Vlaamse regering tot aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden gepubliceerd, telkens met een grafisch plan, een toelichting en het plan-MER (waarnaar we eerder al verwezen).

De concrete gevolgen (dwingend sinds 18 september 2024) van deze aanduidingen als WORG zijn niet min: de bouwmogelijkheden die in de gebieden zouden bestaan, worden voortaan vervangen door waterbeheer, natuurbehoud, bosbouw, landschapszorg, landbouw en recreatie nevengeschikte functies. Deze opsomming is limitatief.

De aanduiding kadert in de wens (en de noodzaak) om op Vlaams niveau te voorzien in een vrijwaring van open ruimte met overstromingsrisico.

Voor de eigenaars van dergelijke gebieden is in een compensatie voorzien, dewelke geregeld word via het mechanisme van de planschadevergoeding. Eigenaars zullen persoonlijk op de hoogte worden gebracht en hebben 2 jaar de tijd om hun vergoeding aan te vragen. Zij dienen zich te wenden tot het door de VLM ter beschikking gestelde digitale 'Loket Landinrichting', dat u hier vindt.

De beroepstermijn bij de Raad van State (60 dagen) loopt nog tot en met maandag 4 november 2024.

Meer weten? Contacteer ons gerust.

Deel dit artikel