Kortrijk
Bewolkt
12° - 21°
Antwerpen
Bewolkt
11° - 21°
Blog
Blog
24 september 2024 | Dirk Van Heuven

Omgevingsbesluit als turbo-vervanger van het planologisch attest

Een omgevingsbesluit is een beslissing over een aanvraag van een omgevingsvergunning op grond van een aanvraag tot wijziging van een vigerend plan van aanleg of ruimtelijk uitvoeringsplan voor het projectgebied. Het kan ook gebruikt worden voor werken inzake bedrijvigheid. Dus vergunning en RUP gaan samen.

Het werd ingevoerd door het decreet van 17 mei 2024 tot wijziging van de regelgeving betreffende de omgevingsvergunning wat betreft de invoering van een modulaire omgevingsvergunningsprocedure en het omgevingsbesluit.

Het omgevingsbesluit kan onder meer gebruikt worden voor de uitbreiding van bestaande, hoofdzakelijk vergunde en niet verkrotte bedrijven. De wetgever verwijst naar de schaarste aan bedrijventerreinen en de lange tijdsduur van het proces van een planologisch attest, dat soms niet wordt gevolgd door een aanpassing van het ruimtelijk uitvoeringsplan, waardoor de zonevreemdheid bestendigd blijft.

De beslissing over de omgevingsvergunning, gebaseerd op een voorlopig vastgesteld RUP, moet genomen worden binnen de 180 (!) dagen van de ontvankelijkheidsverklaring.

De afdeling wetgeving van de Raad van State was in zijn advies bepaald kritisch over het omgevingsbesluit. En er is nog geen datum geprikt voor inwerkingtreding van de nieuwe regeling.

Wil u meer weten? Vraag het ons.

Deel dit artikel