Kortrijk
Regen
14° - 21°
Antwerpen
Regen
16° - 21°
Blog
Blog
12 juli 2024  | Alice Rouckhout

Nieuwe Bouwcode Antwerpen treedt in werking op 15 juli 2024

Vanaf 15 juli 2024 geldt er in Antwerpen een nieuwe bouwcode. Deze code is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de hedendaagse en toekomstige behoeften van de stad en haar bewoners. Maar waarom precies een nieuwe bouwcode? De stad Antwerpen wil de kwaliteit van gebouwen en openbare ruimten verbeteren, en dat vereist aanpassingen in de regelgeving.

De nieuwe bouwcode legt de nadruk op:

  1. Divers en betaalbaar woningaanbod: Er worden (nieuwe / bijkomende) kwaliteitseisen gesteld aan woningen, zoals minimale woonoppervlakte, lichtinval, en ventilatie. De bedoeling is om een mix aan verschillende soorten woningen toe te laten (denk aan studentenwoningen, starterswoningen, etc.).

  2. Groen en water: Om de stad klimaatbestendiger te maken, bevat de bouwcode (bijkomende) regels voor meer groene ruimte en opvang van regenwater. Verharde oppervlaktes worden beperkt en er worden voorwaarden gesteld voor het ontharden van tuinzones.

  3. Duurzame energietechnieken: De bouwcode biedt meer mogelijkheden voor duurzame energieoplossingen, bijvoorbeeld het plaatsen van buitenunits van warmtepompen op een dak of gevel. Hierbij zullen wel steeds bepaalde geluidsnormen en minimumafstanden gerespecteerd moeten worden om hinder te voorkomen.

  4. Parkeren: De nieuwe bouwcode verplicht elke bouwheer om voldoende parkeerplaatsen te creëren op eigen terrein, zowel voor auto's als fietsen. Dit helpt de parkeerdruk op straat te verminderen en maakt het mogelijk om openbare ruimte anders in te richten.

  5. Erfgoed: de bouwcode tracht een balans te vinden tussen het beschermen van erfgoedwaardes en de regelgeving inzake brandveiligheid en toegankelijkheid.

  6. Economie: De bouwcode bevat aangepaste regels voor kernwinkelgebieden en beschermt ruimte voor bedrijvigheid. Bedrijfssites in woongebieden mogen niet zomaar worden omgevormd tot woongelegenheden om economische activiteit te behouden.

De hoop is dat deze nieuwe bouwcode – die minder regels bevat dan de vorige versie – duidelijker is en eenvoudiger toe te passen. Het dient gemakkelijker te zijn voor inwoners en ondernemers om de richtlijnen te volgen wanneer zij nieuwe projecten wensen te verwezenlijken.

Meer details over de achtergrond en specifieke richtlijnen van de nieuwe bouwcode kun je lezen in de toelichtende nota en de effectieve bouwcode.

Vragen over de toepassing van deze nieuwe regels? U kan steeds bij ons terecht voor een juridisch advies.

Deel dit artikel