Kortrijk
Regen
7° - 14°
Antwerpen
Regen
8° - 14°
Blog
Blog
26 februari 2018  | Dirk Van Heuven

Wanneer kan een voorbereidende bestuurshandeling aangevochten worden?

De Raad van State legt het in het arrest nr. 240.783 van 22 februari 2018 nog eens uit:

'Terecht, zo lijkt, schrijft verzoekster op blz. 39 van haar inleidend verzoekschrift, dat het verlenen van de erkenning verschijnt als een complexe administratieve verrichting waarvan het thans bestreden erkenningsbesluit de eindbeslissing is, laatste schakel van een keten van voorbereidende bestuurshandelingen, en dat tegen de erkenning dan ook ontvankelijk als vernietigingsgrond elke onwettigheid mag worden aangebracht die ergens in de loop van de complexe administratieve verrichting is begaan en die geacht kan worden een determinerende
invloed op de eindbeslissing te hebben gehad.

De beoordeling van de ontvankelijkheid van de kandidaten is, zo lijkt, zo een beslissing die specifiek en noodzakelijk voorbereidend is op de eindbeslissing over de erkenning. Daarmee is echter niet gesteld dat die – mogelijk zelfs onregelmatige – voorbereidende bestuurshandeling zelf ook een aanvechtbare administratieve rechtshandeling is. In de regel zijn voorbereidende handelingen dat niet. Anders is het, wanneer de voorbereidende handeling voor de belanghebbende een dadelijk grievende vóórbeslissing is. Dit zou het geval zijn, bijvoorbeeld, indien verzoeksters kandidatuur onontvankelijk was verklaard, wat niet is gebeurd. De beslissing waarbij één van haar concurrenten ontvankelijk wordt verklaard, lijkt evenwel geen zulke aanvechtbare vóórbeslissing te zijn, aangezien die beslissing op het eerste gezicht niet specifiek de rechtspositie van verzoekster bepaalt, noch aan verzoekster definitief nadeel berokkent. Dat een concurrent een ontvankelijk verklaard dossier heeft ingediend mag de kansen op erkenning van verzoekster dan wel beïnvloeden, maar het sluit haar niet uit van de beoogde erkenning'.

Het onontvankelijk bevinden van een kandidaat in een mededingsprocedure, laat het dan voor een overheidsopdracht, een concessie of een erkenning als lokale radio-omroep (zoals in deze zaak) zijn, is een voorbereidende beslissing die niet afzonderlijk kan aangevochten worden, tenzij het verzoekende partij zelf uitsluit van de verdere procedure. De niet gekozen kandidaat kan tegen de eindbeslissing evenwel ontvankelijk opwerpen dat de kandidatuur van de verkozen kandidaat eigenlijk uitgesloten had moeten worden.

Deel dit artikel