Kortrijk
Regen
7° - 10°
Antwerpen
Regen
6° - 10°
Blog
Blog
03 juni 2017  | Publius

Openbaar onderzoek Inventaris Bouwkundig Erfgoed Limburg

Het agentschap Onroerend Erfgoed heeft de vaststelling voorbereid van al het bouwkundig erfgoed gelegen in de provincie Limburg.

In totaal worden er 5858 relicten en 63 bouwkundige gehelen opgenomen in de inventaris. Deze kunnen allemaal geraadpleegd worden op een overzichtskaart.

Hoewel de opname van uw eigendom in de inventaris interessant kan zijn - vanuit de overheid wordt de bescherming van erfgoed aangemoedigd en soms bevoordeeld - is er vaak ook een keerzijde. Bij een stedenbouwkundige vergunning bijvoorbeeld wordt meer in termen van behoud gedacht. Dit kan voor de eigenaar in bepaalde gevallen nare gevolgen hebben.

In dit opzicht wordt een openbaar onderzoek georganiseerd waarbij bezwaren of opmerkingen kunnen worden gemaakt.

Het agentschap Onroerend Erfgoed geeft op zijn website het volgende mee:

Waarom een vaststelling?

De vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed van Limburg is bedoeld om het behoud van relicten en bouwkundige gehelen met erfgoedwaarde te stimuleren.

Met de vaststelling bevestigt de minister bevoegd voor het onroerend erfgoed dat alle erfgoeditems op deze lijst op het moment van de vaststelling erfgoedwaarde(n) bezitten. Ze krijgen hierdoor een aantal rechtsgevolgen die het behoud stimuleren.

Een vastgestelde lijst biedt rechtszekerheid aan eigenaars, kandidaat-kopers, bewoners en lokale overheden. Zo is er geen discussie mogelijk of een item nu wel of niet opgenomen is op de inventaris.

Wat is precies in de vaststelling opgenomen?

De vaststellingsprocedure bevat bouwkundige relicten en bouwkundige gehelen die al in het vaststellingsbesluit van 2014 werden vastgesteld en in 2017 opnieuw worden vastgesteld, maar ook relicten en bouwkundige gehelen die in 2017 voor het eerst worden vastgesteld.

Van de 5858 bouwkundige relicten en 63 bouwkundige gehelen in Limburg worden volgende gegevens vastgesteld met het nieuwe vaststellingsbesluit:

  • een gegeorefereerd plan waarop het onroerend goed nauwkeurig wordt aangeduid;
  • de benaming van het geïnventariseerde onroerend goed;
  • een beschrijving op basis van de erfgoedkenmerken

De vaststellingsprocedure behandelt daarnaast ook het bouwkundig erfgoed in Limburg dat wel opgenomen was in het vaststellingsbesluit van 2014, maar nu niet meer wordt vastgesteld omdat het niet langer erfgoedwaarde bezit of niet langer voldoende goed bewaard is, door sloop of zware verbouwingen. In totaal gaat het om 214 bouwkundige relicten en 2 bouwkundige gehelen.

Welke bezwaren zijn ontvankelijk?

Je kunt bezwaren indienen over alle feitelijkheden van het vaststellingsbesluit. Dat wil zeggen dat bezwaren enkel kunnen handelen over de gegevens van het voorliggend vaststellingsdossier, namelijk over de afbakening op het gegeorefereerd plan, de benaming en de erfgoedkenmerken.

Een beschrijving van en meer informatie over alle objecten vind je in onze wetenschappelijke inventaris op de inventariswebsite. De extra inhoudelijke informatie die je daar vindt over het bouwkundig erfgoed maakt geen deel uit van de vaststelling.

Tijdens de vaststellingsprocedure kunnen geen nieuwe relicten of bouwkundige gehelen aan de vaststelling toegevoegd worden.’

Opmerkingen of een bezwaar indienen kan tot en met 30 juli 2017.

Het valt zeker aan te raden een kijkje te nemen op de inventaris en de website.

Deel dit artikel